скрыть меню

Невралгія трійчастого нерва

страницы: 70-72

Сорокап’ятирічного чоловіка з правобічним лицевим болем після огляду лікарем загальної практики було направлено до неврологічної клініки. Біль спостерігався протягом останнього місяця. Пацієнт описував його як гострий прострільний з іррадіацією вздовж правої щоки. Біль з’являвся чи загострювався при жуванні, чищенні зубів і голінні, значно обмежував повсякденну активність. Інтенсивність болю за візуальною аналоговою шкалою становила 9/10 з періодами підвищення до 10/10 при жуванні. Через страх перед загостренням болю хворий відмовлявся від їжі, втративши до 4,5 кг маси тіла. Жодних змін слуху чи смаку не відмічено. Спочатку пацієнт гадав, що його стан може бути пов’язаний із зубним болем. Він пройшов повне обстеження й лікування у стоматолога (із видаленням одного зуба), проте полегшання болю не відчув. Хворий застосовував парацетамол, але позитивного результату не досягнув. За два тижні до описуваних подій розпочав застосовувати ібупрофен. Інших захворювань не виявлено. У минулому хірургічних утручань не було. Наразі приймає ібупрофен по 800 мг двічі на день. Пацієнт не курить, випиває кілька пляшок пива на тиждень. У сімейному анамнезі не зафіксовано хронічного головного болю або інших неврологічних проблем.
Під час опитування за системами органів пацієнт заперечував утрату маси тіла в минулому, зміни зору або ускладнення ковтання, біль у грудях або задишку. В анамнезі відсутні бронхіальна астма та захворювання легень. Хворий заперечує наявність закрепу, діареї чи порушень сечовипускання, а також кровотеч, непереносимості низьких або високих температур; проблем зі сном.
При фізикальному обстеженні – індекс маси тіла відповідає нормі, виражених гострих захворювань не виявлено. Артеріальний тиск – 120/70 мм рт. ст.; частота серцевих скорочень – 88 за хвилину, ритм правильний; частота дихання – 12 за хвилину. При виконанні когнітивного тесту пацієнт пригадував три об’єкти з трьох протягом 5 хв. Результати тестів на називання і повторення назв предметів, а також на уважність позитивні. Здатність читати, писати й копіювати рисунки збережено. При діагностиці функцій черепномозкових нервів: очне дно й поля зору в нормі; зіниці круглі, однакові за розміром, нормально реагують на світло, конвергенція й акомодація збережені; обсяг рухів очних яблук – у нормі; тактильна чутливість на обличчі з обох боків не порушена. М’язова сила двобічно збережена. Слух нормальний. Піднебіння м’яке, язичок і язик розташовані за середньою лінією. Грудинноключичнососкоподібні м’язи симетричні, задовільного напруження (5/5 балів). М’язова сила – 5/5 балів на верхніх і нижніх кінцівках, обсяг і тонус м’язів відповідають нормі. Вираженість усіх рефлексів – 2/4 балів; симптом Бабінського негативний з обох боків. Тактильна, больова, м’язовосуглобова і вібраційна чутливість – у нормі. Координаційні проби задовільні. Пальпація нижньої щелепи справа і правої щоки спричиняє гострий біль. При проведенні дослідження сили м’язів нижньої щелепи їх напруження також призводить до вираженого болю. При аускультації сонних артерій шуму не виявлено. Серце: частота скорочень – у нормі; ритм правильний; клапанних шумів, звуків тертя перикарду, ритму галопу немає. Легені: аускультативних змін не відмічено.

1. Який діагноз?
    A) кластерний головний біль;
    B) невралгія трійчастого нерва;
    C) головний біль на кшталт «укол крижинки»;
    D) пароксизмальна гемікранія;
    E) мігрень.

Правильна відповідь – B. Невралгія трійчастого нерва (НТН) – подразнення V пари черепномозкових нервів, може стосуватися будьякої із трьох гілок цього нерва. Зазвичай біль викликається жуванням або стимуляцією ураженої частини обличчя.
2. У пацієнтів із НТН звичайні методи візуалізації виявляють органічні ураження голови у ______ випадків.
    A) 5%;
    B) 10%;
    C) 15%;
    D) 20%;
    E) 25%.

Правильна відповідь – C. Зниження чутливості в зоні іннервації трійчастого нерва, двобічне залучення нерва до патологічного процесу, а також порушення тригемінальних рефлексів пов’язані з підвищеним ризиком органічних розладів.
3. Для лікування НТН використовують кілька лікарських засобів. Рівень доказовості А у клінічних рекомендаціях має:
    A) баклофен;
    B) ламотриджин;
    C) окскарбазепін;
    D) карбамазепін;
    E) ібупрофен.

Правильна відповідь – D. Карбамазепін (рівень доказовості A) чи окскарбазепін (рівень доказовості B) слід призначати задля контролю болю, а баклофен і ламотриджин (рівень доказовості С) можуть бути корисними як додаткова терапія.



План ведення пацієнта
НТН: ключові симптоми – порушення чутливості та біль у зоні іннервації правого трійчастого нерва. При додатковому неврологічному обстеженні не виявлено інших місцевих симптомів, а пацієнт не висував інших скарг. Досі хворий уживав кілька медикаментів без позитивного результату. Після згаданого обстеження йому призначено курс лікування карбамазепіном. Пацієнт одержав рекомендації щодо адекватного титрування дози протягом наступних кількох тижнів. Його було поінформовано стосовно можливих побічних ефектів лікарського засобу, зокрема загальмованості, атаксії, відхилень у рівнях електролітів крові. Призначено магнітнорезонансну томографію (МРТ) головного мозку з приділенням особливої уваги стовбуру мозку, а також розгорнутий загальний аналіз крові та біохімічне визначення печінкової функції з рекомендацією щодо повторення цих аналізів щодвамісяці.

Наш журнал
в соцсетях:

Выпуски за 2009 Год

Содержание выпуска 4 (13), 2009

Содержание выпуска 3 (12), 2009

Содержание выпуска 2 (11), 2009

Содержание выпуска 1 (10), 2009