сховати меню

Антиінфекційні препарати під час вагітності і лактації

сторінки: 10-18

К.А. Посохова, д.мед.н., професор, керівник регіонального відділення Державного експертного центру МОЗ України у Тернопільській області

Під час вагітності нерідко виникає потреба у призначенні антибактеріальних, антимікобактеріальних, протигрибкових, противірусних препаратів для лікування урогенітальної патології чи екстрагенітальних захворювань.

Відомо близько 50 внутрішньоутробних інфекцій, тобто таких, що передаються від матері ембріону, плоду під час вагітності або ж дитині під час народження, і які можуть бути спричинені бактеріями, вірусами, рідше – паразитами [2]. Частота внутрішньоутробного інфікування становить близько 10% від усіх вагітностей. Вроджена інфекційна патологія у 18-20% випадків є причиною перинатальної смертності [1].

Найбільш небезпечними для майбутньої дитини є так звані TORCH-інфекції, що викликають розвиток серйозних ускладнень під час вагітності [17, 18]. У 1971 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) виділила ці інфекції в окремий комплекс, названий від перших літер основних захворювань, які включено у цю групу:

  • токсоплазмоз (T – Toxoplasmosis);
  • інші інфекції (O – Оther infections; парвовірус, ентеровірус, вірус вітряної віспи, віруси гепатиту В і С, вірус імунодефіциту людини; збудники сифілісу, хламідіозу, лістеріозу, кандидозу, гонокок тощо);
  • краснуха (R – Rubella);
  • цитомегаловірусна інфекція (C – Сyto­megalo­virus);
  • герпес (H – Herpes simplex virus, вірус простого герпесу 1 і 2-го типів).

Інша версія терміну – TORCHES (TOxoplasmosis, Rubella, Cytomegalovirus, HErpes simplex, Syphilis) [9].

Хоча кожна з перелічених інфекцій має свій прогноз, їхня небезпечність суттєво збільшується при зараженні на ранніх термінах вагітності, що призводить до загибелі плоду або до виникнення у нього тяжких вад розвитку. Якщо зараження відбулося на пізніх термінах вагітності, у дитини можуть виникати ослаблення слуху, зору, відставання в розвитку тощо [17]. Наприклад, якщо жінка захворіла на краснуху в період 0-12 тижнів вагітності, то у 20% випадків спостерігається загибель плоду, викидень, у 80% – тяжкі вроджені аномалії; якщо зараження відбулося у період 12-16 тижнів вагітності, у дитини може розвинутися глухота, відставання у розумовому розвитку; у період 16-40 тижнів вагітності – виникає вроджена патологія судин, серця.

Захворювання на токсоплазмоз під час вагітності може супроводжуватися серйозною неврологічною патологією плоду [8]. У найтяжчих випадках, коли інфікування токсоплазмою настає у 1-2-му триместрі, може статися загибель плоду; у дитини розвивається хоріоретиніт, кальцифікація мозку, мікро- або макроцефалія, надалі спостерігається відставання у розумовому розвитку [19].

Цитомегаловірусна інфекція вагітної є провідною причиною вродженої глухоти у дітей, причому при інфікуванні жінки під час вагітності цей вірус у 40% випадків передається плоду [4, 11].

Герпес новонароджених у 90% випадків інфікування передається під час пологів і лише у 5% його трансмісія відбувається внутрішньоутробно. При цьому смертність немовлят може сягати 20%, а у 50% інфікованих дітей розвиваються серйозні неврологічні порушення [14].

Хламідійна інфекція під час вагітності нерідко стає причиною спонтанних абортів, мертвонароджуваності, передчасних пологів [5, 6].

Інфікування уреаплазмою асоціюється з розвитком хоріоамніоніту та передчасними пологами [12].

Серйозною проблемою для жінки та її майбутньої дитини (запальні процеси органів тазу, суглобів, передчасний розрив оболонок, ураження очей у новонародженого) може також стати захворювання на гонорею, оскільки рівень чутливості цього збудника до наявних на сьогодні антибактеріальних препаратів дуже низький [7].

При сифілісі у вагітних передчасні пологи трапляються з частотою 50%, мертвонароджуваність – до 7,7%. Вроджений сифіліс може проявлятися тяжкою анемією, тромбоцитопенією, гепатоспленомегалією, пошкодженням скелету, нейросифілісом [16].

Прогресивне підвищення резистентності мікроорганізмів до наявних антиінфекційних препаратів, висока мобільність населення зумовлюють зростання проблеми протистояння не лише TORCH-інфекціям, але будь-яким іншим інфекційним процесам. Значною мірою це стосується малярії, ризик захворіти на яку, за оцінками ВООЗ, загрожує 1,2 млрд мешканців Землі. У 2013 році у світі налічувалося 198 мільйонів хворих на малярію, 584 тис. з яких померли [3].

Захворювання на цю інфекцію під час вагітності може істотно вплинути на її перебіг, стан плоду і новонародженого [13]. Зокрема, у жінок, хворих на малярію, ризик розвитку анемії підвищується до 33%, передчасних пологів – до 13%, мертвонароджуваності – до 8% [10, 15].

Наведений вище короткий опис проблем, які виникають при інфікуванні вагітної жінки, переконує в тому, що її необхідно не лише ретельно обстежувати на наявність того чи іншого інфекційного процесу, але й повністю виліковувати. Останнє при будь-якому медикаментозному втручанні у період вагітності та лактації суттєво ускладнюється необхідністю ретельно зважувати баланс користі для матері/ризику для плоду чи немовляти.

У таблиці наведено інформацію щодо можливості застосування різних протиінфекційних агентів під час вагітності та лактації.

Таблиця. Особливості застосування антимікробних препаратів у вагітних і під час лактації

Міжнародна непатентована назва (торгівельні назви)

Застосування при лактації

Застосування при вагітності

Антибактеріальні препарати

Бензилпеніцилін (Пеніцилін G, Пеніцилін-Тева)

Припинити

Коли очікувана користь для жінки перевищує потенційний ризик для плоду

Феноксиметилпеніцилін (V-пеніцилін, Кліацил, Мегацилін, Оспен, Пеніцилін-фау)

Можливе

– // –

Ампіцилін (Ампік, Ампірекс, Ампіцилін-Тева, Ампіцилін-Дарниця, Апо-Ампі, Зетсил, Декапен, Месцилін, Пентрексил, Росцилін, Стандацилін)

Припинити

– // –

Амоксицилін (Амоксил, Амоксицилін солютаб, Амофаст, В-Мокс, Граксимол, Грамокс, Ірамокс, Оспамокс, Прессмокс, Пурімокс, Флемоксин, Флемоксин солютаб, Хіконцил)

Продовжити

Можливе

Амоксицилін/клавуланат (Амоксиклав, А-Клав-Фармекс, Амокси-Апо-Клавулін, Амоксикомб, Амоксил, Амоксицилін+клавуланат-Кредофарм, Амоксицилін+Клавуланова кислота-Фармекс, Апо-амоксиклав, Аугментин, Бетаклав, Камокс-клав, Клавіцилін, Клавам, Клавамітин, Кламокс, Медоклав, Новаклав, Панклав, Рапіклав, Рекут, Тераклав, Трифамокс, Флемоклав Солютаб)

Продовжити після ретельної оцінки співвідношення користь/ризик

Уникати застосування, особливо у І триместрі, крім випадків, коли користь для матері перевищує потенційний ризик. Застосування у кінці вагітності – підвищений ризик некротизуючого ентероколіту в новонароджених

Амоксицилін/сульбактам (Трифамокс ІБЛ)

Коли користь для матері перевищує потенційний ризик шлунково-кишкових розладів у новонародженого

Після ретельної оцінки співвідношення користь/ризик

Ампіцилін/сульбактам (Ампісульбін, Ампісид, Ампіцилін+сульбактам-Фармекс, Сулацилін, Сульбацин, Уназин)

Припинити

Призначати лише тоді, коли потенційна користь для матері перевищує можливий ризик для плоду

Тикарцилін/клавуланат (Тиментин)

Продовжити

– // –

Піперацилін (Піпракс, Піпрацил, Піцилін)

Коли користь для матері перевищує можливий ризик для немовляти

– // –

Піперацилін/тазобактам (Піперацилін-тазобактам-Тева, Тазар, Тазпен, Тазоцин)

– // –

– // –

Цефалексин – I покоління (Апо-Цефалекс, Кефексин, Кефлекс, Клорцеф, Лексин, Ново-Лексин, Орацеф, Оспексин, Пролексин, Сепексин, Сопексин, Споридекс, Торласпорин, Улекс, Фелексин, Цепорекс, Цефабене, Цефаклен, Цефадар, Цефалексин-Ратіофарм, Цефалексин-Тева, Цефф)

Припинити

На тваринах зареєстровано ембріотоксичний ефект, але лише у дозах, що токсичні для матері; призначати лише тоді, коли потенційна користь для матері перевищує можливий ризик для плоду

Цефазолін – I покоління (Анцеф, Атралцеф, Вулмізолін, Золфін, Інтразолін, Іфізол, Кефзол, Лізолін, Оризолін, Прозолін, Рефлін, Тотацеф, Цезолін, Цефазолін Нікомед, Цефазолін-Тева, Цефамезин, Цефаприм, Цефзолін, Цефоприд)

– // –

Протипоказаний

Цефуроксим – II покоління (Аксетин, Зинацеф, Йокель, Кетоцеф, Кефурокс, Мальтисеф, Уцефаксим, Цефоген)

– // –

Призначати тільки після ретельного аналізу співвідношення користь/ризик

Цефуроксим аксетил (Зіннат)

– // –

– // –

Цефаклор – II покоління (Альфацет, Верцеф, Тарацеф, Цек, Цеклор, Цеклор МА, Цефаклор Стада, Цефтор)

– // –

– // –

Цефтріаксон – III покоління (Бетаспорина, Іфіцеф, Цефтріаксон-КМП, Лонгацеф, Офрамакс, Роцефін, Тороцеф, Форцеф, Цефаксон, Цефатрин, Цефтріабол)

– // –

За життєвими показаннями

Цефтріаксон/сульбактам (Євроцефтаз, Сульбактомакс, Сульбацеф, Цефтазобак, Цефтріаксон плюс)

– // –

– // –

Цефотаксим – III покоління (Байотакс, Інтратаксим, Кефотекс, Клафоран, Клафотаксим, Лораксим, Ліфоран, Спірозин, Такс, Таксим, Такс-О-Бід, Талцеф, Цефабол, Цефантрал, Цефосин, Цефотаксим МДЖ, Цефотаксис Сандоз, Цефотаксим-Астрафарм, Цефотаксим-БХФЗ, Цефотаксим-Дарниця, Цефотаксим-Здоров’я, Цефотаксим-Кредофарм, Цефотаксим-МІП, Цефотаксим-Нортон, Цефотаксим-Фармекс, Цефотам)

– // –

Протипоказаний

Цефоперазон – III покоління (Гепацеф, Дардум, Лоризон, Медоцеф, Церазон, Цефобід, Цефобоцид, Цефоперазон-Кредофарм, Цефоперазон-Нортон, Цефоперазон-Фармекс)

– // –

За життєвими показаннями

Цефоперазон/сульбактам (Гепацеф Комбі, Комбіцеф-Фармекс, Магтам, Празон-Здоров’я, Празон-С, Сон-С, Сульперазон, Сульцеф, Файтобакт, Цебанекс, Цесульпін, Цефазон-С, Цефоз-С, Цефоперазон плюс, Цефоперазон+сульбактам, Цефоперазон+сульбактам-Кредофарм, Цефоперазон+сульбактам-Фармекс, Цефосульбін, Цефпірактам, Цефсул, Цефсульпін)

– // –

– // –

Цефепім – IV покоління (Максипім)

– // –

Призначати лише тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду

Цефпіром – IV покоління

– // –

Протипоказаний

Цефтобіпрол – V покоління (Зефтера)

Коли користь для матері перевищує потенційний ризик для дитини

За життєвими показаннями

Цефтароліну фосаміл – V покоління (Зінфоро)

Припинити

– // –

Цефтолозан/тазобактам – V покоління (Зербакса)

– // –

– // –

Азтреонам (Азактам)

– // –

Протипоказаний

Іміпенем/циластатин (Примаксин, Тієнам)

– // –

Не вивчено. Призначати лише тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду

Меропенем (Аріс, Європенем, Закстер, Іфем, Карбонем, Макпенем, Медопенем, Мепенам, Мерексид, Меро, Меромек, Меронам, Меронем, Меропенем-Кредофарм, Меросайз, Мероспен, Мерофаст, Мероцеф, Панлактам, Роменем, Ронем, Ронем-Здоров’я, Сайронем)

Коли користь для матері перевищує можливий ризик для немовляти

– // –

Доріпенем (Дорипрекс, Дорібакс)

– // –

– // –

Амікацин (Амікін, Амікозит, Аміцин, Лікацин, Мікацин, Селеміцин, Фарциклін, Хемацин)

Припинити

Протипоказаний. Нефротоксичність, ототоксичність

Гентаміцин (Амгент, Гараміцин, Гентамісин, Гентаміцин-Ратіофарм, Гентаміцин-Тева, Гентина, Генцин)

Оцінити співвідношення користь для матері / ризик для дитини

– // –

Канаміцин

Припинити

– // –

Нетилміцин (Нетроміцин, Веро-нетилміцин, Гуардоцин, Неттавіск, Неттацин)

– // –

Протипоказаний. Ототоксичність

Тобраміцин (Тобрекс, Тобримед)

– // –

Протипоказаний. Ототоксичність, нефротоксичність

Спектиноміцин (Кірин, Тогоплюс, Тробіцин)

Не рекомендується

Тільки у випадках, коли користь для матері перевищує ризик для плоду

Азитроміцин (Азакс, Азином, Азимед, Азинорт, Азитрал, Азитро, Азитрокс, Азитром, Азитромакс, Азицин, Азіаджіо, Азо, Дефенз, Затрин, Зетамакс, Зиоміцин, Зиромін, Зитрокс, Зитролекс, Зитролид, Зитромакс, Зомакс, Сумамед, Ормакс, Хемоміцин)

Лише тоді, коли користь для матері перевищує ризик для немовляти

Протипоказаний у І триместрі.

Не рекомендується у 2 і 3 триместрах, за винятком випадків, коли очікуваний позитивний ефект для матері перевищує можливий ризик для плоду

Кларитроміцин (Азиклар, Езеклар, Клабакс, Клабел, Кламед. Кларбакт, Кларимакс, Кларит, Кларитро Сандоз, Клацид, Клацид СР, Кларицин, Кларицит, Клафар, Клеримед, Клерон-Максфарма, Меристат-Сановель, Фрі-Макс, Фромілід)

Припинити

Тератогенний у дослідах на мавпах, не слід застосовувати без ретельної оцінки співвідношення користь/ризик

Мідекаміцин (Макропен)

– // –

Коли потенційна користь для матері перевищує ризик для плоду

Рокситроміцин (Кситроцин, Роксид, Роксид Кідтаб, Роксилід, Роксибід, Рулід)

– // –

Протипоказаний

Спіраміцин (Ровален, Роваміцин, Ровацид, Спіраміцин Старкет-Здоров’я, Старкет-Здоров’я)

Припинити. Можливі розлади травлення у новонароджених

Можна призначати

Еритроміцин (Альтроцин, Грюнаміцин, Ілозон, Еритроміцин-Ратіофарм, Еритроміцин-Тева, Ерміцед, Макротусин)

Припинити

Тільки тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду.

Джозаміцин (Вільпрафен, Вільпрафен солютаб)

Коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для дитини

– // –

Кліндаміцин (Далацин, Далацин Ц, Кліміцин, Кліндафер)

Припинити

У разі крайньої потреби

Лінкоміцин (КМП-Лінкоміцин, Лінкоцин, Медогліцин, Нелорен)

– // –

У разі чітко визначеної потреби

Ванкоміцин (Ванко, Ванколон, Ванколед, Ванкомек, Ванкоміцин-Вокате, Ванкоміцин Квалімед, Ванкоміцин-Тева, Ванкоцин, Ванкум, Ванміксан, Веро-Ванкоміцин, Едицин, Танкофето)

– // –

У 1-му триместрі протипоказаний, у 2 і 3-му триместрах – за життєвими показаннями

Тейкопланін (Глітейк, Нортейк-Здоров’я, Таргоцид, Тейко, Тейкопланін-Тева, Тейнін)

– // –

За життєвими показаннями (незалежно від терміну вагітності), можливий ототоксичний ефект у новонародженого

Лінезолід (Зивокс, Лізолід В/В, Лізомак, Лінезід, Лінезолідин, Лінелід, Лінемакс)

Не досліджено. З обережністю

Зважити користь/ризик

Фосфоміцину трометамол (Монурал)

Припинити

– // –

Фузидин-натрій (Фуцидин)

– // –

– // –

Хлорамфенікол (Левоміцетин, Синтоміцин)

– // –

Протипоказаний

Метронідазол (Гравагін, Ефлоран, Метрид, Метрогіл, Метрозол, Розамет, Трикасайд, Трихопол, Флагіл) (для внутрішньовенного введення, вагінальний гель)

– // –

Протипоказаний у 1 триместрі, у 2 і 3 триместрах – за життєвими показаннями

Тинідазол (Фазижин)

Припинити, не годувати груддю мінімум 3 дні після припинення прийому препарату

Протипоказаний у 1 триместрі, у 2 і 3 триместрах – зважити користь/ризик

Нітрофурантоїн (Фурадонін)

Припинити

Протипоказаний

Фуразолідон

– // –

– // –

Фурагін (Фуразідин)

– // –

– // –

Фурамаг (Солафур, Фурагіну калієва сіль, Фурагін розчинний)

Не застосовують

Не застосовують

Ніфуроксазид (Ентерофурил, Лекор, Ніфурозид-Здоров’я, Ніфуроксазид Ріхтер, Ніфуроксазид-Вішфа)

Призначають

Немає даних. Не призначають

Нітроксолін (5-Нітрокс, 5-НОК)

Не призначають

Протипоказаний

Налідиксова кислота (Невіграмон, Неграм)

Припинити

– // –

Оксолінієва кислота (Грамурин, Діоксацин)

– // –

– // –

Піпемідова кислота (Палін, Пимідель, Піпегал, Піпемідин, Уропімід, Уросепт, Уротрактин)

Невідомо. Не призначають

Невідомо. Не призначають

Сульфаніламіди, зокрема триметоприм/сульфаметоксазол (Бактисептол-Здоров’я, Бактрим, Бебітрим дитяча суспензія, Бісептол, Бі-септ-Фармак, Бі-тол, Ко-тримоксазол, Ориприм, Суметролім, Трисептол)

Припинити

Протипоказані. Ембріотоксичність, тератогенність

Тетрацикліни, зокрема доксициклін (Вібраміцин Д, Докси-М-Ратіофарм, Доксибене, Доксициклін-Дарниця, Доксицикліну хіклат, Юнідокс солютаб)

– // –

Протипоказані. Порушення розвитку кісток і зубів, жирова дистрофія печінки

Фторхінолони (всі), зокрема:

ципрофлоксацин (Алокс, Іфіципро, Мелоциприн, Ц-флокс, Ципринол, Ципро Сандоз, Ципробел, Ципробід, Ципровін, Ципрокс, Ципролет, Ципром, Ципромед, Ципронат, Ципрофарм, Ципрофлоксацин-Дарниця, Цитерал, Цитровенот, Цифран, Цифран OD, Цілоксан);

офлоксацин (Заноцин, Заноцин OD, Лофлокс, Офаксин, Офло Сандоз, Офлоксацин-Дарниця, Офлоксин, Офло, Флоксал, Флоксан);

норфлоксацин (Ноліцин, Норбактин, Нормакс, Норфлоксацин-Здоров’я, Норфлоксацин-Лугал, Ютибід);

левофлоксацин (Абифлокс, Глево, Глево В/В, Зевоцин, Золев, Л-Флокс, Л-Флокс-Фармекс, Лебел, Лево-ФК, Левобакт, Левогрін, Левокса, Левоксимед, Леволет, Левомак, Левоник, Левотор, Левофаст, Левофлокс, Левофлоксацин Стада, Левофлоксацин-Здоров’я, Левофлоксацин-КР, Левофлоксацин-Кредофарм, Левофлоцин, Левоцин, Лефлок, Лефлоцин, Лефсан, Локсоф, Новокс, Офтаквікс, Потант-Сановель, Ремедія, Сигніцеф, Таванік, Тайгерон, Таксацин, Флексід, Флоксіум, Хайлефлокс);

моксифлоксацин (Авелокс, Вігамокс, Максіцин, Моксин, Моксиф, Моксифлоксацин-Кредофарм, Моксифлоксацин-Нортон, Моксифлоксацин-Фармекс, Моксифтор, Мофлокс)

– // –

Протипоказані. Можлива артропатія

Хлорамфенікол (Левоміцетин, Левоміцетин-Дарниця, Синтоміцин)

– // –

Протипоказаний. Синдром «сірого плоду»

Діафенілсульфон (Авлосульфон, Дапсон, DDS, Діфеназон, Думітон, Епорал, Новофон, Сульфонмере)

Припинити. Гемоліз у новонароджених при дефіциті глюкозо-6-фосфатдегідро­генази

Можливе лише для підтримувальної терапії у хворих на лепру чи герпетиформний дерматит

Протитуберкульозні препарати

Ізоніазид (Ізоніазид, Ізоніазид-Дарниця)

Припинити

Можливе з урахуванням співвідношення користь/ризик (у дозі до 10 мг/кг маси тіла на добу). Розвиток мієломенінгоцеле та гіпоспадії, геморагій (гіповітаміноз К), затримка психомоторного розвитку плоду

Піразинамід (Тізамід, Епразин, Новамід)

Не рекомендується

У випадку, коли користь для матері перевищує ризик для плоду

Етіонамід (Етид, Етомід)

Припинити

Не застосовують

Рифампіцин (Бенеміцин, Макокс, Р-Цин, Римактан, Рифампін, Тубоцин)

– // –

Протипоказаний у 1-му триместрі. Кровотеча, ураження печінки у новонароджених

Стрептоміцин

– // –

Протипоказаний. Ототоксичність

Етамбутол (Екокс, Інбутол, Комбутол)

– // –

Протипоказаний

ПАСК (парааміносаліцилова кислота) (ПАС, Пасконат)

– // –

– // –

Протигрибкові препарати

Ітраконазол (Есзол, Іконазол, Ітразол, Ітракон, Ітрал, Ітрасин, Ітрунгар, Мікокур, Мікостоп, Орунгал, Спорагал, Фуніт)

Припинити

Досліджень не проводилося

Кетоконазол (таблетки, свічки) (Апо-Кетоконазол, Кетодін, Ливарол, Нізорал)

Припинити, не годувати 48 год після відміни препарату

Протипоказаний. На тваринах виявили репродуктивну токсичність

Флуконазол (Апо-Флуконазол, Дифлазон, Дифлюкан, Діафлу, Медофлюкон, Мікомакс, Мікосист, Флузон, Флуконаз, Флуконазол-Фармекс, Флуконазол-Апотекс, Флуконазол-Дарниця, Флуконазол-Здоров’я, Флуконазол-Інтелі, Флуконазол-Фармасайнс, Флунол, Флюзак, Флюкозид, Флюкорик, Фуцис)

Припинити

Протипоказаний. Застосування можливе лише за життєвими показаннями

Фентиконазол (Ломексин)

Не рекомендується

Не рекомендується

Еконазол (Екодакс, Еконазол-ЛХ)

Коли потенційна користь для матері перевищує можливий ризик для дитини

– // –

Бутоконазол (Гінофорт)

З обережністю

Якщо потенційна користь для матері значно перевищує можливий ризик для плоду

Омоконазол (Мікогал)

Оцінити співвідношення користь/ризик

Оцінити співвідношення користь/ризик

Сертаконазол (Залаїн, Онабет)

– // –

– // –

Міконазол (Гінезол, Міконазол-Дарниця)

– // –

– // –

Клотримазол (Кандібене, Кандід, Кандід-В6, Кандісан, Канестен)

Припинити

Протипоказаний у 1-му триместрі. З обережністю у 2-3-му триместрах вагітності з урахуванням співвідношення користь/ризик

Тербінафін (Екзифін, Ламізил, Ламізил Уно, Ламікон, Ламіфаст, Ламіфен, Мікозил-Стома, Мікофін, Тербізед, Тербізил, Тербінафін-КВ, Тербоніл, Тігал-Сановель, Фунготек, Фунготербін)

Не рекомендується

Можливе, якщо потенційна користь для матері перевищує ризик для дитини

Натаміцин (таблетки, вагінальні свічки) (Пімафуцин, Примафунгін)

Використовується

Використовується

Амфотерицин В (Амфоліп, Амфотрет)

Припинити

Коли потенційні переваги для матері перевищують можливий ризик для плоду. Можливі викидні

Гризеофульвін

– // –

Протипоказаний

Протиглисні препарати

Мебендазол (Вермокс)

Припинити

Протипоказаний

Празиквантел (Більтрицид)

Припинити, відновити годування через 48 год після відміни препарату

Протипоказаний у 1-му триместрі

Ніклозамід (Фенасал)

Протипоказаний

Протипоказаний

Пірантел (Гельмінтокс, Немоцид, Пірантел-Вішфа)

Після ретельної оцінки співвідношення користь/ризик

Після ретельної оцінки співвідношення користь/ризик

Левамізол (Декарис, Левамізол-Здоров’я)

– // –

– // –

Піперазину адипінат

Припинити

Не застосовують

Протималярійні препарати

Мефлохін (Ларіам)

Продовжити

Застосовувати надійні методи контрацепції під час лікування мефлохіном та протягом 3 місяців після прийому його останньої дози. При виникненні вагітності на фоні хіміопрофілактики малярії мефлохіном показань до переривання вагітності немає

Хініну сульфат (гідрохлорид)

Коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для дитини

Допускається призначення у 3-му триместрі, але у добовій дозі не більше 1 г, поділеній на 4-5 прийомів

Піриметамін (Дараклор, Дарапран, Дарапрім, Тиндурин, Малоцид)

Припинити

Протипоказаний у 1-му триместрі

Примахін (Авлон, Нео-Квіпеніл)

Невідомо

Небезпечність розвитку гемолітичної анемії у плоду при дефіциті глюкозо-6-фосфатдегідрогенази

Хлорохін (Авлоклор, Нівахін)

Припинити

Коли очікувана користь перевищує потенційний ризик для плоду

Фансідар (Дараприм, Фаназил)

– // –

Не слід призначати на ранніх стадіях вагітності або коли в період лікування можливе зачаття, якщо для цього не існує абсолютних показань

Противірусні препарати

Амантадин (Амантин, Неомідантан, ПК-Мерц)

Припинити

Протипоказаний

Римантадин (Ремавір, Ремантадин-КР, Римантадин-Дарниця)

– // –

– // –

Арбідол

Використовується

Використовується

Оксолін

Якщо користь від застосування перевищує потенційний ризик для немовляти

Якщо користь від застосування перевищує потенційний ризик для плоду

Лаферон назальний

Дозволено

Дозволено

Інтерферон альфа-2А (Донг-А)

Припинити

Протипоказаний

Інтерферон альфа-2В (Альфарона, Вірогель, Генферон, Інтерферон альфа-2В рекомбінантний людини, Реальдирон, Рекоферон, Шанферон)

– // –

Протипоказаний. Під час лікування вживати ефективні методи контрацепції

Інтерферон бета-1А (Авонекс)

– // –

Протипоказаний. Ризик викидня

Інтерферон гамма (Інгарон)

– // –

Протипоказаний

Озельтамівір (Таміфлю)

Можливе після оцінки співвідношення користь/ризик

Можливе після оцінки співвідношення користь/ризик

Занамівір (Реленца)

Лише якщо потенційна користь для матері перевищує будь-який можливий ризик для немовляти

Не застосовувати під час вагітності, особливо у 1-му триместрі, крім тих випадків, коли можлива користь перевищує будь-який можливий ризик для плоду

Рибавірин (Віразол, Віроріб, Гепавірин, Копегус, Лівел, Максвірин, Ребетол, Рибавірин Медуна, Рибавірин-Астрафарм, Рибамідил, Рибапег, Рибарин, Рібасфер, Рібба, Триворин)

Протипоказане

Протипоказаний. Застосовувати ефективні методи контрацепції під час лікування і протягом 7 місяців після його закінчення

Ацикловір (Віролекс, Зовіракс, Ациклогуанозин, Цикловіран, Мілавір, Герпекс, Медовір, Лизавір, Цикловір)

З обережністю, враховуючи співвідношення користь/ризик

Лише якщо потенційна користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду

Ганцикловір (Вірган, Ганцикловір-Фармекс, Зирган, Цимевен)

Припинити

Протипоказаний. Тератогенність у тварин

Фоскарнет (Фоскавір)

– // –

Протипоказаний

Азидотимідин (Азимітем, Віро-Z, Зидовірин, Зидовудин, Зидовудин-АЗТ, Зидовудин-Ферейн, Зидо-Н, Зидовір, Ретровір, Тимазид)

Годування грудьми протипоказане через можливість передачі ВІЛ

Застосування до 24-го тижня вагітності можливе лише якщо потенційна користь для матері перевищує можливий ризик для плоду (відповідно до кількості CD4-клітин). Після 24-го тижня вагітності використовують для запобігання вертикальній передачі ВІЛ плоду

Ламівудин (Віролам, Гептавір, Зеффікс, Ламівір)

– // –

– // –

Ставудин (Віростав, СТАГ)

– // –

Застосування, особливо у комбінації з диданозином, у період вагітності можливе лише у разі, коли очікувана користь для матері буде перевищувати можливий ризик для плоду (відповідно до кількості CD4-клітин)

Зальцитабін (Хівід)

– // –

Протипоказаний

Диданозин (Дивір, Динозин, Низонадид)

– // –

Застосування у період вагітності можливе лише у разі, коли очікувана користь для матері буде перевищувати можливий ризик для плоду (відповідно до кількості CD4-клітин)

Тенофовір (Віреад, Тенвір)

– // –

– // –

Абакавір (Абамат, Абамун, Вірол, Зіаген)

– // –

– // –

Ритонавір (Норвір, Ритовір)

– // –

Застосування до 24-го тижня вагітності можливе лише тоді, коли потенційна користь для матері перевищує можливий ризик для плоду (відповідно до кількості CD4-клітин). Для запобігання вертикальній передачі ВІЛ плоду – з 24-26-го тижня вагітності

Невірапін (Вірамун, Невівір, Невімун)

– // –

Можливе, коли очікувана користь для матері буде перевищувати можливий ризик для плоду

Делавірдин (Рескріптор)

– // –

– // –

Ефавіренз (Естіва, Естіва-Здоров’я, Ефавір, Ефамат, Ефервен, Ефкур, Ефкур-Здоров’я, Стокрин)

– // –

Протипоказаний

Нелфінавір (Нелвір, Нелфін-250, Нелфін-250-Здоров’я)

– // –

– // –

Індинавір (Віродін, Індивір-400, Кріксіван)

– // –

– // –

Саквінавір (Інвіраза, Фортоваза)

– // –

– // –

Лопінавір + ритонавір (Алувіа, Емлетра, Калетра, Лопіцип, Ритам-Здоров’я)

– // –

Для запобігання вертикальній передачі ВІЛ плоду з 24-26-го тижня вагітності

Примітки. У таблиці подано інформацію, яка міститься в інструкціях для застосування препаратів. Напівжирним шрифтом вказано їхні міжнародні назви, у дужках – торгівельні аналоги. ВІЛ – вірус імунодефіциту людини; CD4-клітини – Т-лімфоцити, що мають на поверхні рецептори CD4, споріднені до ВІЛ.

 

Отже, при необхідності лікування вагітних жінок з інфекційними процесами важливо обирати найефективніший для матері і безпечний для майбутньої дитини препарат. Проблема раціо­нального вибору значно ускладнюється необхідністю вчасної діагностики патології та повсюдним зростанням резистентності мікроорганізмів до наявних антиінфекційних агентів. Тому суттєво підвищується роль профілактики, що насамперед стосується захворювань, які передаються статевим шляхом.

Висновки

  • При вирішенні питання медикаментозної терапії у вагітних жінок або під час лактації необхідно ознайомитися з інструкцією для застосування препарату і ретельно зважити користь його призначення для матері і потенційний ризик для плоду чи немовляти.
  • Перед призначенням (відпуском) ліків, які є небезпечними для плоду або немовляти, у жінок репродуктивного віку лікареві (фармацевту) необхідно з’ясувати питання наявності (відсутності) вагітності або факту грудного вигодовування дитини.

Список літератури

1. TORCH-інфекції та вагітність / С.М. Туряниця, О.О. Корчинська, Є.Е. Данканич // Режим доступу: http://medprosvita.com.ua/torch-infekciyi-ta-vagitnist.

2. Adams Waldorf K. M. Influence of infection during pregnancy on fetal development / K.M. Adams Waldorf, R.M. McAdams // Reproduction. 2013 Oct 1; 146 (5): R151-62.

3. Antony H.A. Antimalarial drug resistance: an overview // H.A. Anto­ny, S.C. Parija // Trop Parasitol. 2016 Jan-Jun; 6 (1): 30-41.

4. Awareness of cytomegalovirus and risk factors for susceptibility among pregnant women, in Montreal, Canada / Wizman S., Lamarre V., Coic L. [et al.] // BMC Pregnancy Childbirth. 2016 Mar 15; 16 (1): 54.

5. Baud D. Intracellular bacteria and adverse pregnancy outcomes / D. Baud, G. Greub // Clin Microbiol Infect. 2011 Sep; 17 (9): 1312-22.

6. Baud D. Emerging role of Chlamydia and Chlamydia-like organisms in adverse pregnancy outcomes / D. Baud, L. Regan, G. Greub // Curr Opin Infect Dis. 2008 Feb; 21 (1): 70-6.

7. Genomic epidemiology and molecular resistance mechanisms of azithromycin resistant Neisseria gonorrhoeae in Canada from 1997 to 2014 / Demczuk W., Martin I., Peterson S. [et al.] // J Clin Microbiol. 2016 Mar 2. pii: JCM.03195-15. [Epub ahead of print]

8. Hampton M.M. Congenital toxoplasmosis: a review / M.M. Hampton // Neonatal Netw. 2015; 34 (5): 274-8.

9. https://en.wikipedia.org/wiki/Vertically_transmitted_infection

10. Mahande A.M. Prevalence of parasitic infections and associations with pregnancy complications and outcomes in northern Tanzania: a registry-based cross-sectional study / A.M. Mahande, M.J. Mahande // BMC Infect Dis. 2016 Feb 13; 16 (1): 78.

11. Mestas E. Congenital cytomegalovirus / E. Mestas // Adv Neonatal Care. 2016 Feb; 16 (1): 60-5.

12. Placental infection with ureaplasma species is associated with histologic chorioamnionitis and adverseoutcomes in moderately preterm and late-preterm infants / Sweeney E.L., Kallapur S.G., Gisslen T. [et al.] // J Infect Dis. 2016 Apr 15; 213 (8): 1340-7.

13. Risk factors for placental malaria and associated adverse pregnancy outcomes in Rufiji, Tanzania: a hospital based cross sectional study / Ndeserua R., Juma A., Mosha D., Chilongola J. // Afr Health Sci. 2015 Sep; 15 (3): 810-8.

14. Seroprevalence and risk factors of herpes simplex virus-2 among pregnant women attending antenatal care at health facilities in Wolaita zone, Ethiopia / Anjulo A. A., Abebe T., Hailemichael F., Mihret A. // Virol J. 2016 Mar 15; 13 (1): 43.

15. Stillbirths: rates, risk factors, and acceleration towards 2030 / Lawn J.E., Blencowe H., Waiswa P. [et al.]. Lancet Ending Preventable Stillbirths Series study group // Lancet. 2016 Feb 6; 387 (10018): 587-603.

16. The incidence of congenital syphilis in the United Kingdom: February 2010 to January 2015 / Simms I., Tookey P.A., Goh B.T. [et al.] // BJOG. 2016 Mar 2. doi: 10.1111/1471-0528.13950. [Epub ahead of print]

17. ToRCH «co-infections» are associated with increased risk of abortion in pregnant women / Rasti S., Ghasemi F.S., Abdoli A. [et al.] // Congenit Anom (Kyoto). 2016 Mar; 56 (2): 73-8.

18. TORCH infections / Neu N., Duchon J., Zachariah P // Clin Perinatol. 2015 Mar; 42 (1): 77-103.

19. Toxoplasma gondii seropositivity and risk factors in pregnant women followed up by the Family Health Strategy / R.M. de Quadros, G.C. da Rocha, G. Romagna [et al.] // Rev Soc Bras Med Trop. 2015 May-Jun; 48 (3): 338-42.

Наш журнал
у соцмережах:

Випуски за 2016 Рік

Зміст випуску 3 (40), 2016

  1. О.М. Радченко

  2. В.В. Бугаенко, Н.Ю. Чубко, А.В. Цыж

  3. О.А. Яковлева, А.О. Жамба, М.А. Кривуша, О.Ю. Крикус, К.П. Блиндур, Д.С. Лушников

  4. О.М. Заліська, О.Б. Піняжко, М.В. Лелека, О.Б. Блавацька, С.Р. Готь

Зміст випуску 2 (39), 2016

  1. С.В. Данилюк, Л.В. Хіміон, Т.М. Будько, О.М. Рудь, А.О. Кармазіна, Т.Є. Лобода, М.В. Обремський, М.В. Метенько

  2. К.А. Посохова

  3. Л.В. Яковлєва, О.Я. Міщенко

  4. І.С. Чекман, В.В. Бондур, О.В. Клименко

  5. О.В. Макаренко, О.В. Кривов'яз, С.О. Кривов'яз

  6. А.В. Давидюк, Н.О. Горчакова, І.С. Чекман

  7. Г.В. Осьодло, О.О. Федорова

  8. Л.І. Казак, М.І. Загородний, А.М. Дорошенко, Н.Д. Реплянчук